Eyeopener: deze zes groepen mogen “onbevoegd” voor de klas staan in het VO
Het lerarentekort wordt niet zomaar opgelost. Dat erkent de politiek ook. Daarom zijn er zes groepen die voor de klas mogen staan, zonder een echte lesbevoegdheid te hebben. KlasseStudenten vallen hier ook onder. Benieuwd over welke groepen het gaat? Lees dan verder!
1: Leraren in opleiding
Logischerwijs mag je als student in opleiding tot leraar in de laatste fase van je studie voor de klas staan. Je hebt al goede vakkennis en kan door voor de klas te staan veel ervaring opdoen.
2: Zij-instromers
Ook mensen van buiten het onderwijs kunnen besluiten dat ze graag voor de klas willen staan. Ze kunnen dan zij-instromer worden en hun lesbevoegdheid halen. Daarvoor heb je wel een HBO- of WO-diploma nodig.
3: Leraren die een ander vak geven
Ben je leraar Frans met een wiskundeknobbel? Dan mag je voor twee jaar lesgeven in wiskunde, maar na de twee jaar moet je wel je lesbevoegdheid Wiskunde hebben gehaald.
4: Tweedegraads leraren in de bovenbouw
Wanneer je niet bevoegd bent om in de bovenbouw les te geven, maar je dit voor maximaal één jaar toch doen. Verder zijn er nog een hoop andere regels waar je dan rekening mee moet houden. Deze zijn terug te vinden op de site van de Rijksoverheid.
5: Gastdocenten
Heb je kennis van een bepaald vak, dan mag je maximaal 160 uur per schooljaar lesgeven. Je valt dan wel onder de verantwoordelijkheid van een bevoegde leraar.
6: Leraren die inspringen (waaronder KlasseStudenten)
Wanneer een vacature niet opgevuld kan worden, mag een onbevoegde leraar inspringen. Hier vallen ook KlasseStudenten. Zo kan het lerarentekort toch aangepakt worden.
- +31 (0)30 877 25 48
- info@klassestudent.nl
- Ma - Vrij: 9:00 - 18:30