Nieuwsartikel

Arjo Heij: “Wij zijn de eerste school geweest in de regio die met KlasseStudent samenwerkt”

“Wij zijn de eerste school geweest in de regio die met Klassestudent samenwerkt.” Arjo Heij, schoolleider van het Yuverta vmbo Nijmegen, is vandaag aan het woord. Yuverta Nijmegen begon de samenwerking toen er een oplossing gezocht werd voor frequente lesuitval. KlasseStudent voerde in die tijd acquisitie en zo kwamen ze met elkaar in contact.

“We zijn drie jaar geleden begonnen met één dag per week één KlasseStudent in te zetten en inmiddels is dat elke dag één of meerdere studenten. Ook hebben we via KlasseStudent een geschikte vervanger gevonden voor onze vacature docent Nederlands en dit bevalt erg goed.”

Arjo vertelt hoe zijn team in de eerste plaats de KlasseStudenten als bedreiging zagen. Zij zagen de school een goedkope docent binnenhalen die de werkgelegenheid zou kosten van volwaardige docenten. Dit speelt nu gelukkig niet meer. “Docenten zien Klassestudent inmiddels als meerwaarde, want er zouden anders veel lessen uitvallen.” Een mooie bijkomstigheid volgens Arjo is dat er hierdoor misschien wel meer mensen warm worden voor een baan in het onderwijs.

“We hebben binnen onze school studenten werken vanaf 18 jaar, maar ook 65-plussers. Eigenlijk loopt hier alles rond wat representatief is voor de maatschappij. Ook dat zie ik als meerwaarde.”
Door de jaren heen zijn er al heel wat succesverhalen van studenten de revue gepasseerd. “Sommige studenten hebben het roer omgegooid en zijn een hele andere studie gaan doen door hun ervaring bij ons op school. Dat vind ik zelf heel leuk.”

Over de kwaliteiten die je nodig hebt om op het Yuverta vmbo te werken, is Arjo heel duidelijk. “Het gaat hier minder om kennisoverdracht. Leerlingen zijn niet zo geboeid daardoor. Hier moet je stevig in je schoenen staan en consequent en pedagogisch handelen. Ik wil de KlasseStudenten die hier worden ingezet graag van tevoren spreken, zodat je niet achteraf denkt: die past hier niet.”
De school maakt de verwachtingen ten aanzien van gedrag duidelijk aan de KlasseStudenten, maar niet elke les kan worden nabesproken. “Hier is helaas geen tijd voor. Eigenlijk zou je af en toe een coach vanuit KlasseStudent de klas in moeten sturen die de studenten filmt, zodat ze kunnen reflecteren op hun eigen houding.” Ook raadt hij een stukje collegiale consultatie aan. “Laat studenten bij elkaar kijken in de klas.”

Dat de KlasseStudenten populair zijn bij leerlingen is een feit. “We hadden vorig jaar een KlasseStudent die altijd zijn broek in zijn sokken droeg. En wat gebeurde er? Opeens droegen meerdere jongens hun broek in de sokken. Ik zie dat leerlingen het heel leuk vinden dat er ook jonge mensen werken en niet alleen van die oude docenten zoals wij.”

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster