Nieuwsartikel

Ineke Lode: “We hebben vrijwel geen uitval meer.”

Deze week zijn we in gesprek met Ineke Loode, docent Engels, assistent roostermaker en aanspreekpunt voor de KlasseStudenten van Yuverta Eindhoven (vmbo). Ze vertelt hoe KlasseStudent op deze school een wezenlijk verschil maakt.

“Vorig jaar waren we nog onderdeel van Helicon. Inmiddels zijn we een grote, gefuseerde scholengemeenschap op verschillende plekken in Nederland. Ik werk op het vmbo, waar we vorig jaar zijn begonnen met het inzetten van KlasseStudent toen er uitval ontstond door corona. We hebben nu altijd één KlasseStudent per dag beschikbaar. “

Succesvolle samenwerking
Ineke noemt haar KlasseStudenten, Melle, Vince en Freek, echt “keigoed”. Ze lopen al een tijdje mee en zijn bekend op school. Dit is volgens haar een groot voordeel. “Er zijn wel eens wisselingen in roosters, maar het is erg fijn dat KlasseStudent zich inzet om een succesvolle samenwerking te continueren.”

De huidige KlasseStudenten hebben lol in hun werk en zijn proactief. Ze weten hun weg te vinden in school en zijn daarmee volwaardig lid van het team. “Ze horen bij de club en hebben een natuurlijk soort overwicht. Het klassenmanagement zit ze in de vingers. Hoe kom je een klas binnen? Hoe profileer je je? Het maakt een groot verschil. Deze vaste krachten zouden zo hun docentbevoegdheid kunnen halen. Dit zijn gewoon toppers!”

Breed inzetbaar
KlasseStudent wordt op diverse vlakken ingezet bij Yuverta Eindhoven: als docent, als huiswerkbegeleider, als surveillant en als assistent bij bijvoorbeeld scheikundeproeven.
“Onze KlasseStudenten worden heel breed ingezet. Als we minder invaluren hebben, vraag ik of ze willen bijspringen naast een docent of bijvoorbeeld in de rebound waar leerlingen worden opgevangen die even niet in de klas kunnen zijn. Het systeem werkt. Door elke dag een KlasseStudent beschikbaar te hebben naast ons eigen invalsysteem hebben we vrijwel geen uitval meer.”

Monitoren en verbeteren
Over de rol van KlasseStudent is Ineke erg tevreden. “Julia (kwaliteitsmanager) komt regelmatig langs om te kijken hoe het loopt en om een praatje te maken. Ze kijkt mee met de KlasseStudenten en monitort dat heel goed. De lijntjes zijn kort.” Ook over KlasseStudent als organisatie is Ineke positief. “Er is een mooi protocol geschreven. Zo heeft KlasseStudent een eigen postvak voor de sleutel van lokalen en lesmateriaal waardoor de studenten direct aan de slag kunnen. Er wordt meegedacht en waar nodig verbeteringen aangebracht.“

Het moge duidelijk zijn dat de samenwerking tussen KlasseStudent en Yuverta Eindhoven een succes is. ”Ik ben heel blij met mijn mannen!” eindigt Ineke het gesprek.

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster