Nieuwsartikel

Frans van Soest: “We hadden het beste gevoel bij KlasseStudent.”

Frans van Soest is afdelingsleider havo/vwo bovenbouw van het Rhedens in Dieren. Daarbij is hij portefeuillehouder van de NPO-gelden waarmee o.a. KlasseStudent wordt gefinancierd. Over zijn school vertelt Frans: “We zijn een brede scholengemeenschap. We hebben alles in huis, vanaf vmbo-basis tot en met vwo, van klas 1 tot en met het eindexamen. We hebben een heel diverse leerlingenpopulatie en zijn een streekschool, wat betekent dat een hoop leerlingen hier onderwijs volgen vanuit de omliggende dorpen.”

Vorig jaar was er vanwege alle coronaperikelen extra ondersteuning nodig. “Collega’s vielen meer uit dan gebruikelijk. Koen, regiomanager, was een oud-leerling van onze school en via hem ben ik in contact gekomen met KlasseStudent. We hebben toentertijd ook andere partijen gesproken om het vervangingsprobleem op te lossen, maar we hadden het beste gevoel bij KlasseStudent. Daar werken we nog steeds naar tevredenheid mee samen.”

KlasseStudent wordt op het Rhedens ingezet voor diverse doeleinden. “Wanneer er collega’s uitvallen, benaderen we KlasseStudent of zij iets kan betekenen in het opvangen van lessen. Er wordt altijd snel gereageerd en er zijn prettige mensen beschikbaar. Daarnaast zetten we KlasseStudenten in om te helpen met het bijspijkeren van leerlingen.”
Frans noemt het werken met de studenten gezellig en daarbij leveren ze kwaliteit. De school zorgt voor een vast aanspreekpunt voor KlasseStudenten en probeert ook af en toe iets leuks te organiseren, zoals een barbecue.

Sommige studenten kunnen de kennis die ze opdoen bij hun studie kwijt voor de klas. “Vorig jaar was Merel werkzaam als KlasseStudent. Zij studeerde zelf wiskunde en verzorgde de wiskundebijlessen.” Er zijn ook KlasseStudenten die een studie volgen in een richting die niet gerelateerd is aan een schoolvak. “Zij grijpen vaak terug naar hun eigen middelbareschooltijd.”

Tijdens corona is KlasseStudent ook ingezet als een soort “bijzituren”. “De docent geeft dan vanuit huis les en er zit een KlasseStudent in de klas om ervoor te zorgen dat leerlingen kunnen aanhaken bij het online verhaal.”

De school zorgt er in principe voor dat het lesmateriaal klaar ligt. Er zijn ook KlasseStudenten die zelf met ideeën komen. “Daar staan we zeker voor open. Vooral voor de opvanguren wordt er wel eens een beroep gedaan op de eigen creativiteit van de KlasseStudenten.”

De KlasseStudenten die worden ingezet hebben volgens Frans altijd affiniteit met het onderwijs, al heeft de een er meer feeling voor dan de ander. “We hebben tot nu toe altijd positieve ervaringen gehad.”

Op de vraag of Frans nog tips heeft voor KlasseStudent vertelt hij dat scholen momenteel aardig wat middelen te besteden hebben voor organisaties zoals KlasseStudent en de komende jaren ook nog. “Maak daar gebruik van! Zorg dat jullie zichtbaar zijn voor scholen.”

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster