Nieuwsartikel

We gaan weer van start

Een nieuw schooljaar voelt voor mij een beetje als oud en nieuw: ik heb allerlei goede voornemens. Zo ga ik dit jaar alle lessen even goed voorbereiden, wil ik zoveel mogelijk (inter)actieve werkvormen gebruiken, ga ik lesmateriaal zelf ontwikkelen, omdat ik de boekjes vaak niet passend vind, heb ik aandacht voor iedereen, vind ik het niet erg om mijn pauze op te offeren voor een leerling die extra ondersteuning nodig heeft, is mijn klas elke dag spik en span, ligt alles op zijn plek en ben ik nooit meer iets kwijt, maak ik mapjes voor de leerlingen met uitgeprinte naamstickers, zie ik er elke dag tot in de puntjes verzorgd uit, heb ik altijd een luisterend oor, zit ik in verschillende werkgroepjes en ben ik daarin heel proactief en gelukkig zit mijn perfectionisme bij dit alles mij totaal niet in de weg.

Trots ben ik de eerste week waarin ik alles doe zoals ik had bedacht, maar gaandeweg de tweede week zijn de voornemens niet meer dan een schim van iets dat ooit een wereldidee leek.

Ik heb eens gelezen dat goede voornemens niet werken, omdat ze niet echt uit je hart komen. Ze worden vaak gevormd door de verwachtingen die je denkt dat anderen van je hebben. En voldoen aan de verwachtingen van een ander, daarin zit je geluk uiteindelijk niet. Dus wil je het liefst meteen van je voornemens af en houd je het maar kort vol.

Wat betreft mijn start van het schooljaar en de bijbehorende voornemens geloof ik zeker dat hier een stukje waarheid spreekt. Ik kijk op tegen de collega die de klas altijd netjes heeft. Ik zie andere docenten alles uit de kast trekken alsof het niks is en de mooiste lessen geven. Ik wil dat ook. Alleen nog liever wil ik het schooljaar ontspannen beginnen. Inspelen op de situatie zoals die zich voordoet in het moment, zodat ik met mijn volledige aandacht daar ben en inderdaad dat luisterend oor kan zijn. Zodat ik de energie voel om lesmateriaal te ontwikkelen, omdat ik daar echt zin in heb en niet om te voldoen aan.

Dus, wat zijn jullie voornemens dit nieuwe schooljaar? Komen ze uit je hoofd of uit je hart?

KlasseStudent wenst iedereen een goede start!

Door: Louise Boë 

 

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster