Wat Ruth vooral waardeert aan KlasseStudent is de flexibiliteit. “Je kunt zelf bepalen wanneer je werkt en waar je werkt. Je kunt vaste diensten draaien, maar ook af en toe wat extra losse diensten. Ik kan dat, bij wijze van spreken, in dezelfde week nog laten weten.”

Nieuwsartikel

Ruth: “De sfeer op school is energiek en iedere dag is anders.”

Ruth begon een aantal jaar geleden met het geven bijlessen en is via die weg in contact gekomen met KlasseStudent. Inmiddels werkt ze hier al vier jaar. “Bij KlasseStudent deed ik mijn eerste ervaring op met lesgeven en ik dacht: dit is iets voor mij. Ik heb toen besloten om een opleiding binnen het onderwijs te gaan volgen en inmiddels studeer ik aan de academische pabo.”

De afgelopen periode heeft ze haar LIO (stage leraar in opleiding) gelopen op RSG de Borgen, Ronerborg in Roden: een school die zij middels KlasseStudent heeft leren kennen. Ze is bijna klaar met haar opleiding die een combinatie is van de hogeschool (pabo) en de universiteit (pedagogische wetenschappen). Ze heeft hier haar eigen brugklas. “Het oudere kind van het basisonderwijs spreekt mij meer aan en daarom loop ik nu mijn LIO-stage in de brugklas. Deze leerlingen zijn nog kind, maar ook al wat ouder dus je kunt diepgaander gesprekken met ze voeren. Ze zijn breed geïnteresseerd, vandaar dat deze doelgroep me zo aanspreekt.”

Het kiezen van de juiste studie was een zoektocht voor Ruth. “Ik heb echt lang gezocht naar wat bij me past. Mijn ouders zeiden altijd al dat het onderwijs iets voor mij zou zijn. Ik heb bijlessen gegeven en opgepast, maar ik vond het onderwijs wat stoffig klinken, dus ik wilde een andere kant uit. Na gekozen te hebben voor economie kwam ik er achter dat ik niet een commercieel persoon ben, maar me wilde richten op mensen begeleiden en helpen, meer op het sociale vlak.” Ruth vertelt me hoe het onderwijs “leeft”. “De sfeer op een school is energiek en iedere dag is anders. Je doet iets waar je meteen feedback over krijgt van leerlingen. Dat vind ik erg leuk.”

Wat Ruth vooral waardeert aan KlasseStudent is de flexibiliteit. “Je kunt zelf bepalen wanneer je werkt en waar je werkt. Je kunt vaste diensten draaien, maar ook af en toe wat extra losse diensten. Ik kan dat, bij wijze van spreken, in dezelfde week nog laten weten.”
Op haar huidige werkplek is er standaard elke dag een KlasseStudent inzetbaar. “Mijn collega’s ervaren het als werkdrukvermindering. Ook is het fijn dat de tussenuren gevuld zijn, zodat leerlingen niet door de school gaan rondzwerven.”

Op de academische pabo heeft Ruth veel geleerd over didactiek en pedagogiek. “In mijn begintijd bij KlasseStudent kwam er veel op me af. Ik vond het lesgeven heel druk. Je ziet niet alles, maar er gebeurt wel van alles. Je wil graag dat het goed loopt en probeert dat onder controle te krijgen. Inmiddels weet ik dat ik juist die controle moet loslaten. Iedere klas is anders en als je invalt, moet je dat goed voor ogen houden. Je bent er zodat de leerlingen kunnen doorwerken, want er ligt geen nieuwe les klaar. Verder moet je niet te hoge eisen stellen.” Haar eigen perfectionisme heeft ze dan ook enigszins moeten loslaten. “Ik wil dat de lessen helemaal goed lopen, maar die verwachting heb ik wel wat bijgesteld.”

Het werken bij KlasseStudent heeft Ruth ervaren als een heel leuk bijbaantje naast haar studie waar ze veel extra ervaring heeft opgedaan. “Het heeft me over de streep getrokken om naar het middelbaar onderwijs over te gaan. Ik heb er veel geleerd en kan deze kennis ook inzetten binnen het basisonderwijs.”

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster