Nieuwsartikel

Ramadan mubarak!

Komende vrijdag of zaterdag start de Ramadan. Vanaf de puberteit hebben moslims de religieuze verplichting om deze maand te vasten. Dus ook de leerlingen op de middelbare school. Wat betekent Ramadan, behalve het vasten, eigenlijk?

Ramadan is de negende maand van het islamitische jaar. In deze maand is de Koran onthuld aan de profeet Mohammed. Het islamitische jaar is gebaseerd op de stand van de maan, vandaar dat in verschillende landen de ramadan net op een andere dag kan starten.
Het vasten staat voor een periode van reflectie en bezinning. Er wordt meer gebeden en gelezen uit de Koran. Tijdens de ramadan gaan veel mensen op “Umrah”, een korte versie van de bedevaart naar Mekka. Tijdens de “nacht van kracht” in de laatste tien dagen van de ramadan, worden er extra zegeningen gegeven en zonden vergeven. Dit is de nacht waarop de eerste verzen werden getoond aan de profeet Mohammed. Op de laatste dag van de ramadan wordt het “Eid el-Fitr” gevierd. Het vasten wordt verbroken en vrienden en familie komen op bezoek.

Rondkijkend op internet kom ik erachter hoe weinig ik eigenlijk weet over de ramadan en hoe bovenstaande slechts een notendop is van wat er allemaal bij komt kijken. Mogelijk kan “Het ramadangevoel” je een breder beeld geven van deze bijzondere maand. Het programma start op 10 april op NPO2. Afleveringen uit voorgaande jaren zijn terug te kijken via NPO Start.

Ik kan me zo voorstellen dat, vooral aan de start van de ramadan, het lichaam moet wennen aan de veranderende eetgewoonte. Humeurigheid en vermoeidheid liggen op de loer. Laten we een beetje rekening houden met elkaar en de komende periode geen Snicker of andere lekkernijen opentrekken voor andermans neus. KlasseStudent wenst iedereen “ramadan mubarak”!

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster