Nieuwsartikel

Oliver Jongbloed: “Via KlasseStudent kan de school deze bijlessen zelf bieden.”

Oliver Jongbloed ging in Enschede studeren en wilde graag een baantje naast zijn studie vastgoed en makelaardij. Hij kende een van de regiomanagers via een studentenvereniging. “Ik ben begonnen met surveilleren tijdens toetsweken en examens. Toen werd me gevraagd of het me leuk leek om lessen op te vangen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Oliver werkt momenteel op Vakschool het Diekman en het Stedelijk Vakcollege. Beide scholen bieden praktijkgericht onderwijs. “Deze leerlingen hebben meer hulp nodig. Daar moet je vriendschappelijk mee omgaan. Ik heb, denk ik, de kwaliteit dat ik me kan inleven. Boos worden of ze eruit sturen heeft geen zin. Je moet ze juist motiveren.” Deze vorm van onderwijs bevalt Oliver erg goed en hij werkt er met veel plezier.

Ook al heeft zijn studie niet direct verwantschap met het middelbaar onderwijs, Oliver ziet wel degelijk waar hij de kennis die hij opdoet bij KlasseStudent kan inzetten. “Geduld opbrengen en een prettige omgang met leerlingen en collega’s zijn erg belangrijk. Sociale vaardigheden die ik leer bij KlasseStudent kan ik goed gebruiken bij mijn studie.” Hij ziet het als een meerwaarde dat hij te maken heeft met leerlingen uit verschillende leerjaren, culturen en opleidingsniveaus.

Toen ik hem vroeg naar een succeservaring begon hij stralend te vertellen. “Ik had een leerling waar het niet goed mee ging. Hij liep bij bureau Halt en ook de leerplichtambtenaar was in beeld. Hij kwam niet meer in de lessen en is toen bij mij neergezet voor wiskundebijles. Ik heb met hem een plan gemaakt en uitgeschreven. Ik zei hem: “We doen alles samen. Ik lees het voor en jij geeft antwoord en als je het niet weet dan beantwoorden we het samen.” Drie weken later kwam hij terug en had hij een 8 voor zijn wiskundetoets. Hij was erg blij en vertelde het aan zijn vrienden die nu ook naar de bijlessen komen.”

Oliver geeft momenteel met name bijlessen, omdat hij op die manier leerlingen beter kan motiveren. KlasseStudent speelt een grote rol bij het aanbieden van deze lessen. “Op de scholen waar ik werk, vinden ouders vaak dat leerlingen geen gelijke kansen krijgen als het gaat om bijles. Het kost een hoop geld en sommige ouders kunnen dit niet betalen. Ik word vooral ingezet vanuit dat oogpunt. Via KlasseStudent kan de school deze bijlessen zelf bieden.”

Na zijn studie wil Oliver graag beginnen in het vastgoed, maar daarnaast trekt het onderwijs ook. “Ik zou het leuk vinden om naast mijn werk in het hoger onderwijs les te geven. Dat doen veel van mijn huidige docenten.”

Een pedagogische of didactische opleiding heeft Oliver niet gevolgd, maar in de praktijk heeft hij veel geleerd over lesgeven en de omgang met leerlingen. Zijn visie: het is belangrijk begripvol en geduldig te zijn en niet gaan zuchten of geïrriteerd te raken. Dit moet voor een deel al in je zitten.”

Oliver sluit het gesprek af met de volgende woorden: “Wij zijn uiteraard niet opgeleid als docent, maar ik denk dat we veel rollen kunnen vervullen die niet persé door een docent hoeven worden uitgevoerd.”

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster