Nieuwsartikel

Naar school in Amerika

We kennen het uit films: de High School in Amerika. Met de junior high en de senior high, de spring break, de prom night en het bekende afstudeerhoedje ofwel de “mortarboard”. Omdat ik er niet vanuit ga dat alles wat je in films ziet waar is, ben ik op zoek gegaan naar informatie over de High School om mijn kennis wat te verbreden. Dit is wat ik ontdekte.

Opbouw

Je bent als leerling aan de Junior High School. Deze bestaat uit de 7th en de 8th grade. Dit is te vergelijken met onze brugklas. Je leert de basis van o.a. wiskunde en geometrie en ook de geschiedenis van Amerika maakt een belangrijk deel uit van het vakkenpakket. Vervolgens stroom je door naar de High School. In de 9th grade ben je een freshman en vervolgens een sophomore, “weet al het nodige”, in de 10th grade. Tegen het einde van de High School kom je in de 11th grade en word je junior genoemd. Dit is een zwaar jaar want er worden veel examens gemaakt. De High School wordt afgesloten in de 12th grade als senior; je bereidt je voor op het werkende leven en volgt ook vakken als politiek, kunst, theater en webdesign. Je eindigt je schoolcarrière met de graduation ceremony en de senior prom, het afstudeergala. In het “yearbook” worden alle seniors die dat jaar afstuderen extra in de picture gezet.

Sport

Sport is gerelateerd aan je cognitieve vermogen. Haal je goede cijfers dan mag je meedoen met de teamsport van de school. Het omgekeerde geldt ook: ben je goed in een bepaalde sport dan krijg je toegang tot een goede universiteit. Sport wordt mede hierdoor erg serieus genomen door de leerlingen.

Breed vakkenpakket

Er is een ruim aanbod aan vakken gericht op specifieke gebieden zoals fotografie, marketing, app development, muziek- en theaterlessen, business management en psychologie. Hiermee kunnen leerlingen alvast een voorproefje nemen op een vervolgstudie en zijn ze goed voorbereid. Ook is het mooi dat je meer vakken kunt kiezen binnen jouw interessegebied.

Trots

Leerlingen zijn trots op hun school. Ze plakken stickers, dragen kleding en versieren auto’s met het schoollogo. Er heerst een soort “teamspirit”. Wij horen bij deze school en dus horen we bij elkaar.

Belang van cijfers

Op de High School word je voorbereid op het maken van de ACT of SAT. Dit is een soort CITO-toets die mede met je schoolcijfers en buitenschoolse activiteiten bepaalt of je wordt toegelaten bij de vervolgstudie van jouw keuze. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je terecht kunt binnen het hoger onderwijs, omdat er een strenge selectie plaatsvindt. Zogenaamde topscholen accepteren slechts 5% van de aanmeldingen. Zijn je cijfers minder goed, dan blijft er minder keuze over. Vervolgopleidingen zijn vaak erg duur waardoor het voor velen niet is weggelegd om door te studeren. Zij gaan na de High School het werkende leven in.

Net als in de film

Als ik de informatie tot me neem, krijg ik zelf zin om zelf naar een High School te gaan en daar te ervaren hoe het is. Ik ga er maar vanuit dat ik met mijn 37 jaar net iets te oud ben. Er zijn overigens veel organisaties die een High School – jaar aanbieden aan studenten uit het buitenland. Een mooie manier om als student je blik te verruimen en de High School van binnenuit te leren kennen. En ja, die gele schoolbussen bestaan echt!

Bronnen:
https://www.travelactive.nl/ervaringen/high-school/de-verschillen-tussen-school-in-nederland-en-high-school-in-amerika/
https://www.highschoolamerika.nl/highschool-systeem/amerikaans-highschool-systeem/
https://interlanguage.nl/blog/onderwijs-amerika-high-school/

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster