Nieuwsartikel

Maaike Zuidgeest: “Ik wil leerlingen een sterke basis geven.”

Maaike Zuidgeest was net gestopt met haar opleiding diermanagement toen ze een oproepje zag staan van KlasseStudent. “Ik vond kinderen altijd al heel leuk, vooral jongere, maar ik zag mezelf nog geen juf worden. Toen ik in aanraking kwam met KlasseStudent, ontdekte ik dat ik voor de klas staan toch echt heel leuk vond.” Ze werkte een tijd voor KlasseStudent in Leeuwarden en inmiddels studeert ze aan de pabo.

Door haar vorige opleiding was Maaike bewust bezig met milieu, vervuiling en klimaatverandering. Ze ontwikkelde zelf lessen toen ze voor KlasseStudent klassen moest opvangen. “Ik was een heel enthousiaste KlasseStudent. Ik wilde geen lesjes alleen uit boeken geven, maar zelf iets bedenken. Over het algemeen vonden de leerlingen dat erg leuk.”

Het jonge kind trekt Maaike het meest. Ze ziet in deze doelgroep een groot enthousiasme voor school en kennis opdoen. Oudere kinderen lijken meer gedemotiveerd te zijn en dat trekt haar minder. Daarnaast heeft ze een duidelijk doel: “Ik wil leerlingen een sterke basis geven.”

Dat het werken als docent niet verveelt moge duidelijk zijn. “Het managen van een hele groep vind ik een uitdaging. Er zijn altijd leerlingen die meer moeite hebben met focussen en daarin de rest van de groep meetrekken. Daar moet je iets mee. Ik ga altijd het gesprek aan met een leerling. Er zit hem blijkbaar iets dwars.”

Over vijf jaar hoopt Maaike een baan te hebben in het basisonderwijs, het liefst in een midden- of bovenbouwgroep. “Ik hoop dat ik veel kinderen kan inspireren, zodat hun motivatie om te leren blijft.”

Over KlasseStudent is Maaike positief. “Je krijgt een goed loon voor het invallen en je hebt gevarieerd werk. En als er iets mis gaat, wordt het snel opgelost.” Als tip geeft ze mee dat KlasseStudent zich, naast het middelbaar onderwijs, meer kan gaan richten op het basisonderwijs. “Daar is de nood ook hartstikke hoog!”.

 

 

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster