Nieuwsartikel

Laatste loodjes

De zomervakantie staat voor de deur. Het is bijna zover. Bijna… Alleen die laatste loodjes nog. En juist dat laatste stukje vraagt het meest van je. Deze week nam ik een kijkje in de historische taalkunde, want waar komt de uitdrukking “de laatste loodjes wegen het zwaarst” eigenlijk vandaan?

De uitdrukking zou te maken hebben met het afwegen van koopwaar bij de kruidenier in vroegere tijden. Loodje staat voor een stuk lood waarvan bij het wegen gebruik werd gemaakt. De laatste loodjes moesten met grote zorgvuldigheid worden gekozen, want juist die laatste kleine gewichtjes konden zorgen voor (dis)balans. Deze loodjes leken dus letterlijk zwaarder te wegen dan het gewicht dat al op de weegschaal lag.

Onze Taal vermeldt nog een andere verklaring, die volgens de website minder waarschijnlijk is. Loodje zou “drukletter van lood” betekenen. Een drukker gebruikte vroeger een zethaak waar hij loden letters op plaatste om zo zinnen te vormen. Met de ene hand hield hij de zethaak vast en met de andere voegde hij letters toe. Hoe meer letters, hoe zwaarder de zethaak. Die laatste loden letters wogen dus het zwaarst.

Daarnaast zou de lakenindustrie, vanaf 1150, loodzegels toevoegen aan de lakens als kwaliteitskeurmerk. Op dit lood stonden allerlei eigenschappen van het laken. In de 16e eeuw was één stuk lood niet meer voldoende om alle informatie te vermelden en werd lood toegevoegd. Mogelijk heeft de uitdrukking hier zijn oorsprong.

Wat de herkomst ook is, het verlangen naar de ontspanning, het even niets hoeven, is zo groot en zo dichtbij dat je je nog maar moeilijk op je taken kunt concentreren. Zie de vakantie die je tegemoet komt als de beloning na die laatste inspanning. KlasseStudent wenst iedereen veel succes met de laatste loodjes. Zet hem op!

Door: Louise Boë 

 

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster