Nieuwsartikel

Karina van Beek: “KlasseStudent ontlast het eigen personeel.”

Karina werkte voor KlasseStudent in Enschede op een school voor wie de samenwerking met KlasseStudent nog nieuw was. De Stedelijke mavo omschrijft ze als een erg leuke school met leerlingen die heel duidelijk zijn in hun mening. “De leerlingen begrepen goed dat wij, KlasseStudenten, geen afgestudeerde leerkrachten waren en dus probeerden ze ons uit. Dat vond ik een uitdaging.” Karina was op dat moment al bezig met haar minor “leren lesgeven” en ze heeft veel geleerd van haar KlasseStudent-ervaring. “Ik ging vaak met docenten in gesprek en als ik een uur niet werd ingezet, ging ik bij docenten kijken in de klas. Zij waren heel open en hebben me veel tips gegeven.”

Karina merkte tijdens haar studie technische natuurkunde dat er heel erg nadruk gelegd werd op onderzoek. “Ik ben deze studie gestart, omdat ik natuurkunde zo’n leuk vak vond, maar toen ik merkte dat de aandacht zo uitging naar onderzoek doen, ben ik me meer gaan richten op het geven van bijlessen vanuit de studievereniging. Dat vond ik hartstikke leuk. Ook gaf ik langere projectlessen. Toen corona kwam, vielen veel van deze projecten en lessen weg, terwijl ik nog steeds het liefst binnen het onderwijs wilde werken. Zo kwam ik bij KlasseStudent terecht.”

KlasseStudent heeft inzicht gegeven in de kwaliteiten en talenten van Karina. “Ik kwam erachter dat ik minder geschikt ben om onderwijs te verzorgen aan vmbo-leerlingen. Ik wil graag dieper op de stof in kunnen gaan. Dat geeft me voldoening.” Daarnaast vertelt ze hoeveel ze geleerd heeft van alle klassen waar ze heeft gestaan, over orde houden en leerlingen motiveren. Wat betreft de meerwaarde van KlasseStudent binnen de school is Karina kort maar krachtig: “KlasseStudent ontlast het eigen personeel.”

Inmiddels heeft Karina haar minor afgerond en daarmee een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid gekregen. “Ik werk op dit moment als natuurkundedocent op het Reggesteyn in Nijverdal. Dat bevalt zo goed. Dit is wat ik wilde. Dit is waar ik naartoe heb gewerkt.”

Op de vraag waar ze zichzelf over tien jaar ziet staan, krijg ik een duidelijk antwoord. “Ik ben nu bezig om mijn eerstegraads bevoegdheid te halen en hoop over tien jaar nog steeds aan het werk te zijn als docent op de school waar ik nu werk. Dit bevalt me hartstikke goed en hopelijk beleef ik er over tien jaar nog steeds zoveel plezier aan.” Uiteraard heeft Karina ook wel eens een dag dat het tegenzit en ze vol frustraties naar huis rijdt. “Dan denk ik bij mezelf: wat een rotdag was dit! Maar uiteindelijk ga ik elke dag weer met plezier naar mijn werk.”

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster