Nieuwsartikel

kansenongelijkheid onder leerlingen

Elke dag dat de scholen dicht zijn, vergroot de kansenongelijkheid

De leerlingen op het basis- en middelbaaronderwijs krijgen sinds de kerstvakantie weer online les. Met een grote kans op een verlenging van de lockdown, maken scholen zich zorgen om de leerlingen. Vooral om kwetsbare leerlingen, die niet genoeg hulp (kunnen) krijgen van de mensen om zich heen. Zij raken steeds verder achterop en halen dit moeilijker in. Wat doet dit met de kansenongelijkheid onder leerlingen?

Veilige plek

Voor veel leerlingen is een school een ‘veilige plek’ en is thuiszitten niet altijd even prettig. Natuurlijk zijn er leerlingen die opbloeien en thuis meer aandacht krijgen van ouders dan van de juf die voor een klas staat met dertig kinderen. Maar helaas krijgen niet alle kinderen deze fijne ondersteuning vanuit de kringen om zich heen. Ondanks de ervaringen die scholen hebben opgedaan in de eerste lockdown, blijven er grote zorgen om deze kinderen. Wat zullen al deze weken thuis zitten doen met de kansenongelijkheid?

leerachterstand

Veel leerlingen krijgen thuis niet genoeg ondersteuning, moeten alles zelf doen en raken de draad kwijt. Ook is er een verschil in kwaliteit van de online lessen die worden gegeven. Dit alles zorgt voor een ‘oneerlijke’ achterstand die niet makkelijk weg te werken is.

noodopvang

Dat scholen geleerd hebben van de eerste lockdown is te zien aan de noodopvang die op veel scholen is opgezet. De leerlingen in de noodopvang zitten er om verschillende redenen: Ze zijn taalkundig niet sterk, het lukt thuis niet met de ICT, ze hebben de vorige keer een grote achterstand opgelopen of ze hebben geen prettige thuissituatie?. Toch blijft de vraag: “Zijn niet alle leerlingen kwetsbaar?” De scholen hebben natuurlijk het liefst dat alle leerlingen op school aanwezig zijn, maar tegelijkertijd moet er rekening worden gehouden met de veiligheid en gezondheid. Dit brengt de scholen in een moeilijke positie, waarin ze momenteel niet alle leerlingen kunnen helpen.

Bron:

https://www.ad.nl/binnenland/tweede-schoolsluiting-een-ramp-voor-kinderen-elke-dag-vergroot-de-kansenongelijkheid~a8f09258/ – Geraadpleegd op: 12-01-2021

https://www.nu.nl/binnenland/3592410/een-zes-schoolklassen-overvol.html – Geraadpleegd op: 12-01-2021

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster