Nieuwsartikel

Een les planning en organisatie opzetten om leerlingen te ondersteunen tijdens Corona.

Aniek is een van onze KlasseStudenten uit de regio Groningen, zij heeft samen met Hannah, de regiomanager van Groningen een les planning en organisatie opgezet waarmee zij de leerlingen van het Maartens college in Haren kan ondersteunen. In dit artikel verteld Aniek over hoe ze deze les heeft opgezet, op welke manier de les wordt vormgegeven en haar eerste ervaringen.

De scholen blijven helaas langer dicht dan verwacht en het volgen van online lessen lijkt het nieuwe onderwijs te zijn geworden. Dit zorgt ervoor dat wij ook naar oplossingen moeten zoeken in bijvoorbeeld het lesgeven, maar ook het ondersteunen en begeleiden van leerlingen.

In februari ben ik gestart met het geven van planning en organisatie aan leerlingen van het Maartens college in Haren. Dit zou eerst fysiek op de school zelf zijn, maar doordat de scholen langer dicht blijven hebben we gekeken naar de mogelijkheid om deze ondersteuning online te geven. Samen met de ondersteuning coördinator van de school hebben we ervoor gezorgd dat we de leerlingen via Teams kunnen begeleiden.

Eerste ervaring

De eerste keer was even wennen om leerlingen via je scherm te zien en spreken, maar je raakt er eigenlijk al snel aan gewend. De leerlingen zijn inmiddels gewend aan lessen volgen via Teams. Ze geven aan liever op school te zitten, maar het is eigenlijk ook wel fijn om wat langer in bed te kunnen blijven liggen nu ze geen reistijd meer hebben.

Tijdens de begeleiding maak ik bijvoorbeeld samen met de leerlingen een planning voor meer overzicht en structuur. Online begeleiding vraagt een andere aanpak om dit samen te maken. Je kijkt beiden naar je scherm, waardoor het lastiger is om mee te kijken met de leerling. De leerlingen die ik begeleid zijn gelukkig technischer dan ik en hebben inmiddels al wat ervaring op dit gebied. Ze kunnen bijvoorbeeld hun scherm delen waardoor we alsnog samen naar de planning kunnen kijken. Verder kunnen ze in de chat foto’s sturen of stukjes tekst kopiëren en plakken.

Goede oplossing

Het liefst zie ik de leerlingen fysiek op school en blijft het online begeleiden voor mezelf soms nog onwennig. Wel is het geven van planning en organisatie via Teams een fijne oplossing om de leerlingen alsnog de begeleiding te kunnen geven die zij nodig hebben. Het zou zonde zijn als dit anders niet door kon gaan.

Ik heb gemerkt dat leerlingen in deze tijd super creatief, flexibel en meedenkend in oplossingen zijn. Op die manier maken we er samen het beste van en proberen we online het productief en leuk te maken.

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster