Nieuwsartikel

Yannick Stomp: “Door KlasseStudent heb ik veel verschillende scholen leren kennen.”

Door: Louise Boë 

Yannick studeert voor docent geschiedenis. Wat hij hier zo leuk aan vindt? “Alles is al gebeurd, maar de kijk op de geschiedenis verandert steeds. Verschillende facetten van geschiedenis zoals sociaal, cultureel en economisch, maken het interessant.”

In januari 2021 begon Yannick met zijn werk voor KlasseStudent. Hij liep stage op een school toen in zijn klas een KlasseStudent de les begeleidde, terwijl een docent vanuit huis lesgaf via livestream. Dit was zijn eerste kennismaking en het leek hem een geschikte baan naast zijn studie. “Ik kon aangeven wanneer ik wilde werken en naar mijn wensen werd vrijwel altijd geluisterd.” Bij de invallessen ontdekte Yannick het belang van een goede voorbereiding door de vaste docent. “Soms word je in het diepe gegooid. Dan weet je alleen welke leerlingen in jouw les moeten zijn en moet je zelf bedenken wat je gaat doen. Als het duidelijk is wat je als KlasseStudent aanbiedt, geeft het structuur voor jezelf en de leerlingen. Zij nemen je dan meer serieus.”

Zijn werkzaamheden bij KlasseStudent hebben bijgedragen aan het vinden van zijn huidige baan. “Doordat ik al een tijdje op deze school werkte als KlasseStudent, wist ik dat er een vacature was als onderwijsassistent. Ik werk nu een aantal dagen vast op het Harens Lyceum. Daarnaast voer ik hier ook mijn LIO-stage uit.”

Yannick probeert zijn lessen interessant te maken door het gebruik van verschillende werkvormen. Komende week gaat hij hiermee experimenteren. “Ik heb de eerste weken vooral frontaal les gegeven om te wennen aan de klas en de structuur. Nu laat ik ze een persconferentie geven met als onderwerp Columbus en ontdekkingsreizen. Ik hoop dat ze het leuk vinden.”

Goed contact met de leerling staat bovenaan. “Ik wil graag een betrokken docent worden. Er zijn wel eens leerlingen die nauwelijks contact maken met mij of de groep. Hier wil ik graag aandacht aan besteden. Ik zie het als een uitdaging om het gesprek aan te gaan en te ontdekken of ik hierin iets voor ze kan betekenen. Ik hoop een docent te zijn waarvan leerlingen voelen dat ze bij me terecht kunnen.” Een andere uitdaging is consequent zijn en af en toe op je strepen staan. “Je kunt je aandacht niet verslappen, ook niet als de les nog maar twee minuten duurt. Consequent zijn daarin is belangrijk.”

KlasseStudent is voor de jonge docent in opleiding zeker een meerwaarde geweest. “Door KlasseStudent heb ik veel verschillende scholen leren kennen. In mijn stages had ik anders maar op drie scholen gewerkt. Je komt erachter welke scholen bij je passen en je werkt met diverse niveaus en groepen.”

Tot slot bedenkt Yannick waar hij zichzelf over vijf jaar ziet. “Ik hoop les te geven op een leuke school in Groningen of omgeving. Ik hoop dat ik mij verder heb kunnen ontwikkelen als docent, zodat ik gevarieerde en inspirerende lessen kan aanbieden aan mijn leerlingen. Het zou fijn zijn als ik terecht kom op een plek met met veel diversiteit, zoals een school die een smeltkroes is van leerlingen met verschillende achtergronden.”

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster