Nieuwsartikel

Coronavirus in de klas

Afgelopen week sloten sommige scholen noodgedwongen hun deuren omdat er niet genoeg docenten aanwezig konden zijn in verband met de verscherpte maatregelen omtrent COVID-19, de officiële naam van de ziekte die de wereld in zijn greep heeft. Maar hoe moet je als docent of KlasseStudent omgaan met het nieuwe coronavirus?


 

Adviezen voor de klas

Het beste dat je kunt doen is de website van het RIVM in de gaten houden. Het RIVM is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dit instituut doet er alles aan om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Klik hier voor de website van het RIVM. Zorg er verder voor dat leerlingen regelmatig hun handen wassen en spreek leerlingen erop aan als ze niet in de binnenkant van hun ellenboog hoesten en niezen. Dit zijn gemakkelijke maatregelen die ervoor zorgen dat men minder snel ziek wordt. Het gebruik van wegwerpbare papieren zakdoekjes en het niet schudden van handen wordt ook aangeraden.

 

Uitleg

Je zou ook kunnen uitleggen wat er nu precies aan de hand is. Dit is makkelijk te illustreren door het nieuwe coronavirus te vergelijken met de normale griep; dat verschil is namelijk niet heel groot.

Normale griepvirus

Het normale griepvirus (Influenza) zorgt er ieder jaar voor dat veel mensen ziek worden. Vooral mensen met een zwakke gezondheid kunnen aan de griep doodgaan. Als je de normale griep hebt gehad, zal je hem dat jaar bijna nooit nog een keer krijgen. Dit komt doordat je lichaam stofjes heeft aangemaakt om het virus uit je lijf te werken. Deze stofjes blijven nog heel lang in je lichaam aanwezig, dus de volgende keer dat het virus in je lichaam komt, wordt het meteen onschadelijk gemaakt. Je zal er dan niet ziek van worden. Maar mensen hebben toch wel meer dan één keer in hun leven de griep? Klopt. Dat komt doordat de griep ieder jaar een beetje verandert. Zie het alsof hij er net anders uitziet dan vorig jaar; je lichaam zal het dan niet zo snel herkennen. Hierdoor kan het virus je weer ziek maken. Maar doordat je lichaam nog in zijn geheugen heeft staan hoe hij de vorige vorm van het virus te pakken heeft gekregen, gaat het nu wel sneller dan de vorige keer. Je zal dus waarschijnlijk minder ziek worden. Of helemaal niet.

Het nieuwe coronavirus

Dit coronavirus is nieuw is voor de mens: het virus had nog nooit mensen besmet. Waarschijnlijk is het virus bij mensen terecht gekomen doordat iemand in de Chinese stad Wuhan rauw vlees van een dier heeft gegeten dat besmet was met dit coronavirus. Deze persoon heeft het toen doorgegeven aan andere personen, zoals dat ook bij de normale griep gaat. Het virus werd alleen niet herkend door de lichamen van de besmette mensen. Het lijkt namelijk niet genoeg op het normale griepvirus. Hierdoor wordt het virus bij een mens pas na ongeveer twee weken onschadelijk gemaakt. Iedereen die binnen deze twee weken in contact is met lichaamsvloeistoffen van een besmette persoon, kan hierdoor het virus zelf krijgen en zo weer anderen besmetten.

 

Beperken besmettingen

Alle maatregelen van het RIVM zijn er op gericht om te voorkomen dat er zo min mogelijk besmettingen plaatsvinden. Deels om personen met een zwakke gezondheid, zoals ouderen en hele jonge kinderen, te beschermen. Aan de andere kant is het ook belangrijk dat niet een te groot deel van Nederland tegelijk ziek is, want dit kan de zorg niet aan. Hoe meer mensen er ziek zijn, hoe meer mensen naar het ziekenhuis moeten. Ziekenhuizen kunnen dat niet aan, al helemaal niet als er ook minder ziekenhuispersoneel is doordat zij ook ziek zijn.

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster