Nieuwsartikel

Chocolademelk met een broodje knakworst

“Ik ga jou afmaken” zegt Floor deze week tegen Kailey tijdens de beeldende vormingsles. Deze gewaagde uitspraak klinkt gewelddadiger dan bedoeld. Floor is namelijk ontzettend sociaal en wil iedereen altijd een helpende hand bieden, zo ook Kailey. Wat ze bedoelde was: ik ga de collage wel voor jou afmaken. Zo kan een woord meer of minder een zin maken of breken.

In mijn werk als leerkracht in het speciaal voortgezet onderwijs maak ik regelmatig bijzondere situaties mee waar ik meestal van geniet. Zo werd Nienke laatst erg kwaad op me, omdat ik wilde dat ze op haar plek bleef zitten. Nienke ging met natte verf aan haar handen het hele lokaal door op zoek naar een klasgenoot die zin had in een praatje. Ook al begrijp ik het belang van een beetje goede smalltalk, ik zag iedereen al onder de verf zitten. Ik begeleidde Nienke vriendelijk doch duidelijk terug naar haar plek. Haar reactie die volgde? “Nou, jij mag lekker niet op het feestje van Loek komen vanmiddag.” Daar had ze me. Naar horen zeggen zijn de feestjes bij Loek altijd een groot succes.

Abdul ging een ninja-stok maken. Hij zette de stok verticaal vast op de zaagtafel en wilde minimaal 20 centimeter boven zijn eigen schouderhoogte de stok van links naar rechts in het luchtledige doorzagen. Ik opperde om de stok horizontaal aan de zaagtafel vast te maken en van boven naar beneden te zagen. “Ik weet echt wel hoe je moet zagen hoor”, vertelde Abdul mij, waarna ik besloot dat ik hem maar zou geloven. Ik drukte hem wel op het hard voorzichtig te zijn met zijn vingers.

En zo is er alweer een jaar voorbij aan lachwekkende momenten, vreemde situaties, oneindige discussies en waardevolle gesprekken. Wat ik zo leuk vind in het onderwijs – en dat is erg cliché, maar clichés zijn meestal waar – is dat geen dag hetzelfde is. Het is altijd een verrassing, het is altijd improviseren, inspelen op het moment en nieuwsgierig zijn naar wat de dag jou en de leerlingen brengt. Soms ben je de politieagent, de moralistische opvoeder of de strenge juf, andere momenten juist de wijze mentor, het luisterend oor of de vriend.

Komende vrijdag vieren we de kerstviering met als klap op de vuurpijl chocolademelk en een broodje knakworst rond het kampvuur. Een mooie afsluiting van een mooi jaar. Ik ben benieuwd wat het nieuwe jaar ons gaat brengen. Wat ik mijn leerlingen kan leren, maar misschien nog wel meer naar wat mijn leerlingen mij gaan leren. Nu eerst genieten van een welverdiende kerstvakantie om straks uitgerust en wel ons te laten verrassen door 2023.

KlasseStudent wenst iedereen een hele fijne vakantie!

Hallo 👋, waar kunnen we u mee helpen?

NB: WhatsApp chat opent in een nieuw venster